6 Kasım 2012 Salı

SIĞINMA EVİ YARARINA TİYATRO

ÇANKAYA SIĞINMA EVİ YARARINA TİYATRO OYUNU:
"ADIM KADIN" 
 Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Ankara Şubesi ve Ankara Girişimci Kadınlar Derneği (AGİKAD) işbirliğiyle "Adım Kadın" adlı tiyatro oyunu, Çankaya Sığınma Evi yararına Yılmaz Güney Sahnesi'nde sahnelendi.
            ANKARA - (ANKA) - Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Ankara Şubesi ve Ankara Girişimci Kadınlar Derneği (AGİKAD) işbirliğiyle "Adım Kadın" adlı tiyatro oyunu, Çankaya Sığınma Evi yararına Yılmaz Güney Sahnesi'nde sahnelendi.
            TKKD (Türk Kadınlar Konseyi Derneği) Ankara Şube Başkanlığı ve AGİKAD (Ankara Girişimci Kadınlar Derneği) işbirliğiyle Devlet Tiyatrosu Oyuncusu ve Yönetmen Neşet Erdem ve AGİKAD Başkanı İnsaf Kılıç tarafından kaleme alınan "ADIM KADIN" adlı tiyatro oyunu, Çankaya Sığınma Evi yararına, Yılmaz Güney Sahnesi'nde sahnelendi.
            Erdem'in çalıştırdığı amatör bir grup olan Simurg Anka Tiyatro Grubu'nun sahnelediği oyunun, "kadına yönelik şiddete dikkat çekmeyi" amaçlandığı belirtildi. Gecede, Sığınma Evi'nde kalan kadınların ürettikleri bez bebeklerin tanıtımı ve satışı da yapıldı. 
-"HERKES KENDİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU İYİ YAPARSA ÇÖZÜLMEYECEK PROBLEM YOK"-
            AGİKAD Başkanı ve Simurg-Anka Tiyatro Grubu Kurucusu İnsaf Kılıç, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, kadın sorunlarına daha fazla dikkat çekmek gerektiğini belirterek, "Daha çok kadına el uzatmalıyız. Özellikle şiddete dikkat çekmeliyiz. Asıl sorun, sığınma evinden çıktıktan sonra başlıyor. Evsiz, parasız, sokakta kalıyorlar kadınlar. Proje, 2007 yılında ortaya çıktı. Yönetmen Neşet Erdem'le birlikte kadınların sorunlarını kaleme aldık" dedi.
            Yönetmen Erdem de, oyunda kadınların sorunlarını suistimal etmeden, sanatı kullanarak durumu daha kötü noktalara getirmeden, olması gerektiği dozda ve sadece insanları düşünmeye iten şekilde işlediklerini söyledi. Tiyatronun en önemli işlevinin, durumu ortaya koymak olduğunu vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:
            "Burada kanayan ciddi bir yara var ama bu yarayı maalesef kimse görmek istemiyor. Güya kabuk bağlıyor ama içindeki yara hep devam ediyor. Bizim bu oyunda vurguladığımız aslında bu. Burada bir şey çözülemez. Bu konular gündeme geldikçe, gündemde tutuldukça bu olayların daha çok üstüne gitmek mümkün olacaktır.     

            Siyasilerin de en azından daha kalıcı yasalar yapmaya, bu insanların, mazlum olanların korunmasını sağlayacak imkânlar yaratmaya çalışması lazım. Yoksa kişisel çözümlerle bu olmuyor. Biz sanatın penceresinden bakıp oradan çözmek durumundayız, siyasetçi siyaset penceresinden bakıp çözecek, hukuk da onun üzerinden bakacak. Herkes kendi üzerinden... Aydın, entelektüel onun üzerinden bakacak. Herkes kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse, çözülmeyecek hiçbir problem yok gibi geliyor bana."
ZEREN ÜNAL 
TÜRK KADINLAR KONSEYİ DERNEĞİ; ANKARA ŞUBE BAŞKANI
(ANKA), 05.11.2012 12:13 (AYÇ/ORH)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

merkezkonsey@gmail.com